top of page
Kreta2-OnKapak.jpg

ZAMAN YOLCUSU KRETA

“Gezegeni mi Yiyoruz Yoksa?” 

(Zaman Yolcusu Kreta serisi ikinci kitap)        

 

Yazan

Gülşah Özdemir Koryürek 

Resimleyen

Selin Saygılı / Tosca Art Design 

 

Şarkı Söz ve Beste

Handan Belivermiş

 

Yaş Grubu

 8+

Türü

Bilimkurgu, macera

Tema

Canlıların beslenme gereksinimleri ve iklim krizinin etkisiyle azalan gıdanın korunması ve adil paylaşımı.

 

Anahtar Kelimeler

Sürdürülebilirlik, iklim krizi, beslenme, gıda savunuculuğu, gıda güvenliği, canlı türleri, tarım devrimi, beslenme alışkanlıklarımızın gezegenimiz üzerindeki etkileri, gezegeni paylaşmak, macera, sorun çözme, tüketim alışkanlıkları, eski uygarlıklar, bilimsel ve teknolojik ilerleme…

 

Okul Etkinliği

Yazarın yürütücü olduğu etkinlikte, önce hikâye hakkında sohbet edilir. Hemen ardından, çocuklar soru çarkındaki gıda temalı soruları yanıtlamaya çalışır. Her doğru yanıt için gruba bir hediye bırakılır. Her yanlış yanıt içinse çocuklar bir hayvanın sesini çıkarır. Bu durum bireysel değil etkinliğe katılan tüm grup içindir. Hediyeler, kâğıda basılmış şiir, mutfak stok kartı, gıda artıkları ile yapılabilecek bir yemeğin tarifi ve tohumdur. Etkinlik sonunda tüm gruba Gıda Kurtarıcısı Sertifikası verilir.

 

Kitabın Konusu

İlk kitapta yaşadığı macera, keşfettiği gezegen ve türler, çözdüğü sorunlar sayesinde usta zaman yolcusu olmaya hak kazanan Kreta, çırağını seçmek ve onu yetiştirmek için kendi gezegenine dönüyor ama aklı tabii ki mavi gezegen Dünya ve yeni arkadaşı Omer’de kalıyor. En yakın dostu şair Şiva ise bu durumdan çok memnun çünkü yaşadıkları dolu dizgin maceranın ardından dinlenmesi, bolca şiir söylemesi gerek.

 

Hıkkıdı Gezegeni’nde çırak seçme töreninde başlayan hikâye Kreta’nın muhteşem fikri ile yeniden Dünya’ya taşınıyor. Omer’le buluşup muhteşem fikrini anlatma heyecanını yaşarken işler beklediği gibi gitmiyor ve Omerlerin bahçesine dadanan rakunun peşinde yepyeni bir maceraya atılıyorlar.

 

Muhteşem bir ormanın içine kurulmuş lüks bir sitede yaşayan Omer, evlerin çöplerini karıştıran, mutfaklardan yemek aşıran rakunun peşine düşüyor. Kreta ve Şiva’nın da bu dedektiflik macerasına eklenmesi ile ormanda yaşanan gıda krizini fark edip önce Neolitik döneme ardından da ilk şehir devletlerine gidip gıdanın ve suyun canlı hayatındaki, uygarlığın gelişimindeki yerini öğreniyorlar.

 

Peki gıdanın evrimi bizi nasıl bir Dünya’ya taşıdı? Hepimizin karnı tok, sırtı pek mi? Daha çok gıdaya ihtiyacımız var mı? Varsa bu gıdayı nerede ve nasıl üreteceğiz? 

 

Kreta, Şiva ve Omer insanların beslenme alışkanlıkları ile iklim krizi ilişkisini kurup, sorunu çözmek için harekete geçiyor, gıda kurtarma ekipleri kuruyorlar. Hazırsanız, başlıyoruuuz!

 

www.zamanyolcusukreta.com / https://www.instagram.com/zamanyolcusu_kreta/

 

Sayfa sayısı 104, boyut 13.7*19.5, Enso vivid, resimli baskı, ISBN 978-605-73641-6-6

bottom of page